Olika typer av choklad

Det förekommer olika typer av choklad ute i handeln, här presenteras några av de vanligaste. Eu har sedan April 2003 en definition på några olika typer av choklad och enligt denna så får 5% av kakaosmöret bytas ut mot annat vegetabiliskt fett.

Mörk choklad

Innehåller endast kakao (minimum 43%) i form av kakaomassa, kakaopulver och kakaosmör. Av dessa 43% måste 26% vara kakaosmör. Man tillsätter socker i någon form och i många fall ett emulgeringsmedel (exempelvis sojalecitin) för att binda ihop kakan. Det är vanligt att man betonar procenthalten av kakao, vilken vanligtvis ligger mellan 40-75 % men choklad med så mycket som 99% kakaohalt förekommer också. Ju högre kakaohalt desto mindre plats för socker vilket leder till en bittrare choklad.

Mjölkchoklad

Måste innehålla minst 30% kakao, 18% mjölkpulver (alt färskmjölk) samt ha en fetthalt på minst 4,5%. Det var Schweizarna som var först med denna typ av choklad.

Vit choklad

En variant av mjölkchoklad och är egentligen ingen riktig choklad eftersom den saknar både kakaomassa och kakaopulver, det enda som kommer från kakaobönan är kakaosmör.
För att få kallas vit choklad måste andelen kakaosmör vara minst 20%. Den vita chokladen innehåller även mjölkpulver och emulgeringsmedel.

Överdragschoklad

Måste innehålla minst 16% fettreducerad kakao. Har ofta en högre halt kakaosmör för att ge en blank och fin yta.

Block

Det som vi tidigare kallade för blockchoklad anses numera enligt ett EU-direktiv inte längre berättigat till namnet choklad på grund av att den inte uppnår den chokladhalt som direktivet föreskriver. I stället för att öka chokladhalten till föreskriven nivå (som skulle göra varan dyrare, men inte särskilt mycket bättre för det avsedda användningsområdet), har producenterna i Sverige behållit det gamla ”receptet”, men döpt om produkten till enbart block.

Blockchoklad

Innehåller mindre än 30% kakao och har en högre halt vegetabiliskt fett jämfört med vanlig choklad.

Ekologisk choklad

För att en choklad skall få kallas ekologisk eller biodynamisk måste 95% av ingredienserna vara ekologiskt odlade. Eventuella tillsatser måste också vara ekologiska.

Cru / Grand Cru

En choklad från ett specifikt plantage/område.