Chokladiga recept för alla tillfällen

Chokladiga recept för alla tillfällen illustration

Choklad är utan tvekan en av världens mest älskade delikatesser. Dess rika smak och förmågan att smälta i munnen gör den till en favorit för både vardag och fest. Choklad kan vara huvudingrediens i många olika sorters recept, från bakverk och efterrätter till varma drycker och till och med lunch- och middagsrätter. I den här … Läs mer

Chokladtillverkningens historia – från antiken till idag

Chokladtillverkningens historia - från antiken till idag illustration

Choklad har en rik och komplex historia som sträcker sig över tusentals år. Från de forntida civilisationerna i Mesoamerika till de moderna chokladfabrikerna har chokladtillverkningen genomgått otaliga transformationer. Ursprungligen en bitter dryck och senare en lyxig sötsak, har chokladens fascinerande resa präglats av geopolitiska förändringar, kolonialism, industriell innovation och kulturell adaptation. I denna artikel dyker … Läs mer

Chokladprovning och vinprovning – en perfekt kombination

Chokladprovning och vinprovning - en perfekt kombination illustration

Smaker och sinnen spelar en stor roll när det kommer till att uppskatta goda ting i livet. Bland de mest uppskattade njutningarna hittar vi choklad och vin, två ljuvligheter som när de kombineras rätt, kan skapa något helt extraordinärt. Chokladprovning och vinprovning är två konstarter som har praktiserats separat i århundraden, men när de förenas, … Läs mer

Hur man skiljer kvalitetschoklad från vanlig choklad

Hur man skiljer kvalitetschoklad från vanlig choklad illustration

Choklad är en av de mest populära delikatesserna i världen, och kvaliteten kan variera avsevärt mellan olika sorter och märken. Medan vissa chokladälskare nöjer sig med standardchokladkakor från närmaste livsmedelsaffär, söker andra efter finare och högkvalitativa chokladupplevelser. Men hur kan du som konsument skilja kvalitetschoklad från vanlig choklad? Att förstå vad som skapar en fin … Läs mer

Vad är råchoklad / raw chocolate?

Ett nytt ord har under senare tid dykt upp inom chokladvärlden nämligen råchoklad (Rå choklad, Rå-choklad, Raw choklad) eller Raw Chocolate. Råchoklad kommer från Raw food rörelsen. Om man följer Raw food principen så får råvarorna aldrig bli upphettade över 42,5 °C (115 °F) vid tillagning. Om bönorna ligger ute i solen för att torka … Läs mer

Olika typer av choklad

Det förekommer olika typer av choklad ute i handeln, här presenteras några av de vanligaste. Eu har sedan April 2003 en definition på några olika typer av choklad och enligt denna så får 5% av kakaosmöret bytas ut mot annat vegetabiliskt fett. Mörk choklad Innehåller endast kakao (minimum 43%) i form av kakaomassa, kakaopulver och … Läs mer